CARA MEMASAK NASI ARAB SIMPLE– CHICKEN/ LAMB MANDY
BAHAN-BAHAN
1) Beras basmathi
2) Rempah serbuk Mandy
3) Rempah tumis Mandy
4) 1 ekor ayam
5) 1 kg daging kambing
6) 2 ulas bawang besar
7) 10 ulas bawang putih
8) 2 batang cili hijau
9) Minyak
10) Tomato puri
11) Garam
Perhatian!!!
2 sudu besar rempah serbuk untuk ayam dan kambing panggang
1 sudu besar rempah serbuk untuk nasi mandy
AYAM DAN KAMBING PANGGANG
1) Perapkan 1 ekor ayam dan 1 kg kambing dengan
2 sudu besar rempah mandy,
lima ulas bawang putih yg dikisar, 2 sudu kecil garam (tukar dengan
kiub ayam Knorr) 2 sudu besar minyak, dan 2 sudu besar tomato
puree (saya letak 4 sudu)
2) Panggang ayam dan kambing
(direbus terlebih dahulu) di dalam oven selama 1 ke 1 ½ jam dengan suhu 180
celcius. Balikkan ayam dan kambing selepas ½ jam
3) Simpan lebihan minyak yang
keluar dalam proses memanggang tadi
NASI MANDY
NASI MANDY
1) Rendam beras selama 20 minit
atau lebih kemudian toskan
2) Tumis rempah hidup (Lumi, kuliy
kayu manis, buah pelaga,cengkih), 2 ulas bawang besar, 5 biji bawang putih, 1
sudu besar rempah mandy dan 2 sudu besar tomato puree (saya letak lebih lagi)
3) Masukkan 600ml air kedalam
tumisan dan biar sampai mendidih
4) Campurkan beras yg telah
ditoskan beserta tumisan rempah dan bawang tadi kedalam periuk nasi elektrik
5) Taburkan 1 ½ sudu garam (saya
gunakan kiub ayan Knorr lg) dan 2 batang cili hijau (jangan dihiris)
6) Tanak nasi sehingga 80% masak ,
kemudian masukkan minyak ayam dan kambing panggang yang disimpan tadi. Gaulkan
perlahan lahan supaya nasi tidak patah. Biarkan sehingga 100% masak
CARA BUAT SOS HARRAH
1) 2 biji tomato, 2 ulas bawang
putih, 1 sudu kecil perahan lemon, daun ketumbar, cili padi dan sedikit garam
2) Kisar semua bahan tanpa air
CARA BUAT SALAD ARAB
2) Hiris halus 1 labu bawang besar
dan daun ketumbar
3) Campurkan semua bahan ke dalam
mangkuk, tambah sedikit garam dan serbuk lada hitam
Disediakan oleh : Noorazian Nordin
Tiada ulasan:
Catat Ulasan